MESIĆ: Srba se danas boje samo se*onje i kukavice!

MESIĆ: Srba se danas boje samo se*onje i kukavice!
Podeli

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić objasnio je u Pressingu zagrebačkog N1 zašto smatra da je pobeda HDZ-a Andreja Plenkovića na izborima dobra. O manjinskom zastupniku u Vladi rekao je: “Neki su naučili da na Srbe u Hrvatskoj gledaju kao na opasnost. Pa, ne može pet posto Srba biti opasnost”, a bio je i puno oštriji.

“Danas se samo se*onje i kukavice boje Srba. To je kao da se danas neko boji Venecijanaca”, slikovito je rekao Mesić.

Za ubedljivu izbornu pobedu HDZ-a s Andrejem Plenkovićem na čelu, naveo je nekoliko stvari koje smatra pozitivnim.

“Novi-stari premijer ne mora previše kalkulisati, sad može u vladu birati osobe koje su kompetentne i koje odgovaraju trenutku, ekonomskom i političkom. Dobro je da se ovako završilo, da premijer može preuzeti odogovornost, da ne mora više voditi računa o tome što će misliti njegov koalicioni parrtner”, kazao je i istakao taj potez kao odličnu poruku Evropi.

Novinar N1 pitao je i nije li takva pobeda HDZ-a poruka da većina građana očito nema ništa protiv zastupnika manjina.

“On je procenio da će na taj način zadovoljiti određene standarde, pokazaće da je borba protiv Srba, kao protiv opasnosti, jedna izmišljena stvar”, rekao je Mesić.

Dodao je da je strankama desnice pitanje zastupnika srpske manjine u Vladi bilo nešto drugo: “To je bila borba za što veći kolač od budžeta.”

Mit o pozdravu “Za dom spremni”

Za ustaški pozdrav “Za dom spremni” i današnja tumačenja da je reč o pozdravu jednog manjeg dela branitelja, tačnije HOS-a, Mesić je i to objasnio kao mit.

“Ne, oni nisu pod tim oznakama poginuli. Nema niti jedne bitke koju je vodio HOS. Oni su dobili zadatak da pređu u Hrvatsku vojsku (HV) ili da odu kući. Jedan deo je otišao kući, drugi je otišao u HV, a oni su ginuli kao hrvatski vojnici”, rekao je Mesić.

Dodao je i to da je rešenje jednostavno. Rekao je da su se određena udruženja svojevremeno registrirovala uz pozdrav na kraju formulara, te da je danas dovoljno da Ministarstvo uprave sprovede kontrolu, utvrdi da je reč o ustaškom pozdravu i zatraži drugačiju registraciju. Posledica bi bilo to da sva dalja rasprava pada u vodu.

Izvor: Nova.rs


Podeli
PODRŽITE NAS I PRATITE NAJNOVIJE VESTI - PREPORUČUJEMO NEKE NAŠE FB STRANICE:
loading...