NIČE NOVA AJA SOFIJA NA BLISKOM ISTOKU: Kada vidi ko je podiže Erdoganu neće biti svejedno

NIČE NOVA AJA SOFIJA NA BLISKOM ISTOKU: Kada vidi ko je podiže Erdoganu neće biti svejedno
Podeli

Uz mesto vlade iz Damaska i uz podršku ruskog političkog i vojnog sektora, izgradnja crkve posvećene Božanskoj mudrosti mogla bi uskoro da uđe u operativnu fazu, podignutu sa deklarisanom namerom da se reprodukuje, mada u smanjenoj veličini, arhitektonski profil Aja Sofije, drevne vizantijske bazilike Carigrada – danas Istanbula – nedavno su turske vlasti pretvorile u džamiju.

Sirijska „mini-Aja Sofia“, prema promotorima projekta, moraće da se podigne u regionu Hama. Ovo su izvestili sirijski i libanski mediji, pozivajući se na informacije koje su objavili izvori bliski vladi u Damasku, a koji operaciju predstavljaju kao svojevrsni rusko-sirijski odgovor na turski izbor da se Aja Sofija ponovo otvori u islamsko bogoslužje.

Prema neproverivim informacijama, koje su aktivisti i propagandisti bliski sirijskoj vladi ponovo pokrenuli putem društvenih mreža, polaganje prvog kamena buduće crkve očigledno je već održano u al Sukailabiiah (gradu u guvernati Hama, naseljenom pre rata oko 20 hiljada pravoslavnih hrišćana), u prisustvu predstavnika Moskovske dume (ruskog parlamenta) i sa mesto hijerarhije grčke pravoslavne patrijaršije Antiohije (sa sedištem u Damasku).

Prema izveštajima, ruski vojnici stacionirani u bazi u blizini Latakije već pripremaju planove za izgradnju nove crkve. Nadel al Abdullah predstavio se kao promotor inicijative, koji je posebno poznat po vođenju milicije koja se predstavila kao snaga samoodbrane u sastavu pravoslavnih hrišćana, naznačena među paravojnim grupama raspoređenim sa Asadovim režimom u sukobu protiv militantni džihadisti Islamske države ili Jabhat al Nusra.

Abdulah izjavljuje da je stavio na raspolaganje zemlju na kojoj bi se trebala uzdići sirijska „Mini-Aja Sofija“.

Sirijski i libanski mediji ponovo objavljuju izjave ruskog parlamentarca Vitalija Milonova, takođe poznatog kod kuće po kampanjama čiji je cilj vraćanje drevnog imena Carigrada u zvaničnim ruskim publikacijama, kako bi se ukazao na trenutni turski grad Istanbul, i zbog nošenja majica s natpisom „Pravoslavlje ili smrt“, prema kojem su ruski pravoslavni spremni da velikodušno podrže izgradnju crkve u Siriji sa obeležjima Aja Sofije.

Ovu opciju sirijski mediji predstavljaju kao odgovor na izbor turskog političkog rukovodstva da reislamizira drevnu hrišćansku baziliku, koja je nakon osmanskog osvajanja Carigrada postala džamija i 1934. pretvorena u jednostavan muzejski kompleks odlukom Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne Republike Turske.

U kontroverznom ključu sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, Milonov je takođe naglasio da sirijski predsednik Bašar al Asad nikada nije sanjao o pretvaranju hramova određene verske zajednice u mesta za molitvu povezana sa drugim verskim zajednicama.

Priča o drevnoj baziliki Aja Sofije, pretvorenoj u džamiju, i uopšte stanje hrišćana u mnogim zemljama Bliskog Istoka, postaje sve očitiji teren za geopolitičke operacije, sa efektima trenutno neodredivim na sadašnjost i budućnost kršten tim zemljama.

Izvor: Intermagazin


Podeli
PODRŽITE NAS I PRATITE NAJNOVIJE VESTI - PREPORUČUJEMO NEKE NAŠE FB STRANICE:
loading...