PANIKA I STRAH NA KOSOVU: Albanci će kazniti svakoga ko bude pričao o zločinima OVK

PANIKA I STRAH NA KOSOVU: Albanci će kazniti svakoga ko bude pričao o zločinima OVK
Podeli

Zakon o vrednostima rata OVK koji se nalazi u skupštinskoj proceduri u Prištini ima za cilj da izvrši pritisak na svedoke pred Specijalizovanim većem suda u Hagu koji se bavi zločinima ove terorističke organizacije, a ne da zaštiti „istoriju“ Kosova, kako tvrde predlagači. Usvajanjem nakaradnog propisa usprotivila se i Amerika.

Advokat Goran Petronijević kaže za Sputnjik da je predlog novog zakona pokazatelj da u Prištini postoji svest o ozbiljnoj opasnosti da će izaći na videlo zlodela koja je počinila teroristička OVK.

Zakon ćutanja o zločinima OVK

„Donošenje ovakvih zakona, koji su autistični, nije ništa drugo nego pokušaj da se opovrgne istina, a istina je da je OVK bila i ostala teroristička organizacija, koja je tek posle sklapanja sporazuma sa NATO, preko noći postala oslobodilačka vojska,“ podseća Petronijević.

Očigledno je da je u Prištini svima postalo jasno, dodaje on, da Specijalizovani sud ne bi ni bio osnovan da nije bilo čvrstih dokaza koje je predočio Dik Marti.

„Sada su videli da to ipak može da bude nešto što će dovesti u pitanje njihovu uljuljkanu ulogu žrtve u koju su ušli uz pomoć saveznika, kako bi prebacili krivicu na Srbe. Shvatili su da na Kosovu postoje ogromni zločini koje su mogli da počine jedino pripadnici OVK, i koji se ne mogu podvesti ni pod kakvu legitimnu borbu. Tako da ovim zakonom pokušavaju da naprave otklon od toga,“ objašnjava Petronijević.

Zaštita za Tačija i Veseljija
S druge strane, dodaje on, pokušavaju da izvrše pritisak da niko na KiM ne sme da govori o OVK u lošem kontekstu.

„Dakle, pritisak na sve koji znaju šta je OVK činila, a ima ih mnogo, jer je OVK je učinila dosta zločina i nad Albancima. Jedan od pravaca zakona je i nelegitiman uticaj na buduće, ili već postojeće svedoke pred Specijalizovanim sudom, jer faktički, onaj ko bude svedočio, samim tim govori protiv OVK i biće pod udarom ovog zakona“, objašnjava Petronijević.

Politikolog sa Kosova Nedžmedin Spahiu smatra da je ovaj zakon nepotreban i veruje da je to samo ogorčena reakcija na pozive Specijalnog tužilaštva u Hagu za Hašima Tačija i Kadrija Veseljija.

„Zbog toga je i napravljen taj predlog za zakon na koji je negativno reagovao i američki ambasador Filip Kosnet i mislim da je bio potpuno u pravu. Pošto se oni najviše plaše toga što će se obelodaniti zločini i na taj način će izgubiti ugled u narodu. Pravljenje ovog zakona je pokušaj da se spreči širenje priča o tome šta je sve rađeno,“ ocenjuje Spahiu.

Druga strana ovog predloga zakona , dodaje on, je da se spreči da se iznese u javnost ono što će se iznositi u sudu u Hagu.

„To je pokušaj da pojedinci koji će biti osuđeni pred sudom u Hagu, očuvaju svoj ugled“, veruje Spahiu.

Šta zakon predviđa
Američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet je na svom Tviter nalogu naveo da ovaj predlog Zakona „kriminalizuje slobodu govora“ i zastrašuje građane. Propisom se predviđa i ova vrednost „rata OVK“ – „oružana borba naroda Kosova na čelu sa OVK, koja je bila u cilju oslobođenja Kosova“.

​Među vrednostima koje se smatraju zaštićenim su: „veterani OVK, pali za slobodu, zastava OVK, tekst zakletve vojnika OVK, grb OVK, generalni štab OVK, politička uprava OVK, štabovi Operativnih zona OVK, arhiva OVK, memorijalni kompleks „Adem Jašari“ u Prekazu i ostali kompleksi“.

Ujedno se navodi da je „OVK“ osnovana na dobrovoljnoj bazi, a sa „jasnom misijom zaštite naroda Kosova i oslobođenja zemlje od okupacionih vojno-policijskih snaga i uprave Srbije na Kosovu“. Nacrtom ovog zakona uređuje se da je svaki javni službenik ili građanin Kosova dužan da u svako doba i u svim okolnostima na Kosovu i u inostranstvu „poštuje i štiti vrednosti borbe“, definisane ovim zakonom. Definisano je i da će se „kršenje zakona kažnjavati u skladu sa zakonima na snazi (po Ustavu Kosova to bi značilo da je prekršilac izdajnik).

Postupak u vezi sa usvajanjem „Zakona o zaštiti vrednosti rata OVK“ pokrenut je još 2018. godine od strane tadašnjeg predsednika kosovske skupštine, Kadrija Veseljija. On je skupštini potom prosleđen u oktobru mesecu 2018. godine.

Izvor: rs.sputniknews.com


Podeli
PODRŽITE NAS I PRATITE NAJNOVIJE VESTI - PREPORUČUJEMO NEKE NAŠE FB STRANICE:
loading...